Antwoorden

Vraag 1;

  1. Het hoge aardbevingsrisico wordt veroorzaakt doordat het op een grens van twee platen ligt. Namelijk de oceanische en continentale platen, als deze botsen dan ontstaat er een aardbeving.
  2. Dit komt doordat twee platen naar elkaar toe bewegen door middel van convergentie. Dan botst de continentale plaat tegen de oceanische plaat en duikt de zwaardere onder de lichtere. De massa van de oceanische plaat is namelijk zwaarder omdat deze plaat uit basalt bestaat.
  3. Een trog is een smalle, diepe kloof in de zeebodem. Dit ontstaat als de tektonische plaat (zwaardere) onder de lichtere duikt.
  4. Ja, aan de west kust van de VS ligt een trog, want op de kaart zie je dat door subductie de zwaardere plaat onder de lichtere duikt.

 

Vraag 2;

  1. Continentale korst tegen de continentale korst; de Indisch-Australische plaat en Euraziatische plaat.
  2. Alpiene Plooiingsfase
  3. Omdat de platen niet onder elkaar wegduiken 

 

Vraag 3;

  1. 

  • De keten van vulkanen is ontstaan doordat de oceanische plaat onder de continentale plaat duikt en er subductie ontstaat. De oceanische plaat smelt dan en er komt meerdere malen magma naar boven terwijl de plaat onder de andere plaat duikt.
  • De Euraziatische plaat en de Indisch-Australische plaat

  2. Bij een vulkaanuitbarsting raakt de magmakamer (deels) leeg. Hierdoor kan de top van de vulkaan        instorten en ontstaat een caldeira.

 

Vraag 4;

  1. B
  2. Als eerste vindt er in de zee een zeebeving plaats. Het water dat boven het epicentrum van de zeebeving ligt, gaat bewegen. De golf zal zich van verticale in horizontale manier naar de ondieper kust bevinden. De hoge golf slaat over het land heen.

    Als de golf zich kan verspreiden over een groot oppervlak water, ontstaat er geen grote tsunami.

 

Vraag 5;

  1. Euraziatische plaat, Filipijnse plaat en Pacifische plaat 
  2. Er vind een convergente beweging plaats. Dat zie je aan de diepzeetrog, deze is ontstaan door subductie, wat bij een botsing van een oceanische en continentale plaat gebeurt. Je ziet ook aan de pijlen die de richtingen van de platen aangeven. Je ziet dit op kaart 175A.
  3. De Pacifische plaat en de Euraziatische plaat botsen tegen elkaar. De Pacifische plaat is de oceanische plaat, die gaat dus onder de continentale plaat. Dit is subductie. Omdat Japan dichter bij de oceanische plaat ligt gaat deze plaat minder diep onder de continentale plaat dan de magmahaard van Rusland. Dit betekent dat de magmahaard van de vulkanen in Japan minder diep liggen dan de magmahaard van de vulkanen in Rusland.

 

Vraag 6;

  1. In Spanje is nauwelijks vulkanisme omdat er maar weinig breuklijnen door Spanje lopen. De breuklijnen die er zijn niet erg tektonisch actief. Er ontstaan dus geen vulkanen. Atlas kaart: Vulkanisme Aarde.
  2. In Griekenland vindt wel vulkanisme plaats omdat er subductie plaatsvind. De oceanische plaat schuift onder de continentale plaat. Dit zijn de Afrikaanse plaat en de Egeïsche plaat. De gesmolten plaat komt omhoog in Griekenland. Hier ontstaan dus vulkanen.
  3. De oceanische plaat die onder de continentale schuift komt niet meteen weer omhoog. Kreta ligt dicht bij de subductiezone. Hier komt nog geen lava omhoog. Pas als de oceanische plaat dieper en verder onder de continentale plaat schuift ontstaat er een magmahaard waar magma uit omhoog komt. Dit is dus pas bij de andere eilanden achter Kreta.

  4. Dit is dus pas bij de andere eilanden achter Kreta.
  5. Stratovulkanen